Λεωφ. Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης 7 Ραφήνα

+30 6932527333

Τηλέφωνο

+30 6932527333

Ωρες Εργασίας

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Book Appointment

Your perfect smile is a click away!

Ερπης γεννητικών οργάνων

Πρόκειται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλείται από τους ιούς απλού έρπητα τύπου 1 και 2 (HSV-1 και HSV-2). Συνήθως η πρώτη λοίμωξη με τον ερπητοϊό εκδηλώνεται με επώδυνες φυσαλίδες στη γεννητική περιοχή , οι οποίες σπάζουν , δημιουργούν κρούστα και υποχωρούν σε περίπου μία εβδομάδα. Ίσως συνυπάρχει διόγκωση και πόνος σε λεμφαδένες της περιοχής. Η λοίμωξη συχνά υποτροπιάζει, σε απρόβλεπτο χρόνο, συνήθως χωρίς ή με πολύ ήπια συμπτώματα. Ο ιός παραμένει δια βίου στο σώμα και  οι υποτροπές μειώνονται με το χρόνο.

Μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής οποιουδήποτε τύπου με άτομο που έχει τη νόσο. Ειδικότερα, μεταδίδεται μέσω επαφής με ερπητική βλάβη στο δέρμα και με τις εκκρίσεις των γεννητικών οργάνων κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Σπάνια, ο έρπης μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν δεν υπάρχει ορατή βλάβη στο δέρμα. Ωστόσο, δε μεταδίδεται από τουαλέτες, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες ή πισίνες.

Η διάγνωση είναι κλινική, ωστόσο, κάποιες φορές μπορεί να επιβεβαιωθεί με εξέταση υγρού από τις φυσαλίδες ή /και αιματολογική εξέταση για αντισώματα στον ερπητοϊό.

Η αποφυγή της  επαφής στη φάση που έχει συμπτώματα ενεργού λοίμωξης και η σωστή χρήση του προφυλακτικού κατά την επαφή βοηθάει στον περιορισμό της μετάδοσης. Βέβαια, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από περιοχές που  δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό.

Σε εκτεταμένες περιπτώσεις, η λοίμωξη από τον ερπητοϊό θεραπεύεται με τη χρήση αντιικών φαρμάκων που μειώνουν την ένταση και χρονική διάρκεια της, καθώς και με την ταυτόχρονη χορήγηση τοπικής αγωγής. Σε ήπιες περιπτώσεις, μόνο η τοπική αγωγή αρκεί για ανακούφιση από τα συμπτώματα. Στη περίπτωση πολύ συχνών υποτροπών (πάνω από 5-6 φορές/ χρόνο), ο δερματολόγος μπορεί να προτείνει κατασταλτική θεραπεία όπου ο ασθενής λαμβάνει καθημερινά μικρή δόση αντιερπητικού φαρμάκου για αρκετούς μήνες.