Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Holistic Skin Care Center | Doctor Masouri - Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Όλα τα νοσήματα απαιτούν έγκαιρη διάγνωση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν. Μιλήστε στο/στη σύντροφό σας και ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Με τον όρο ‘σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα’ νοούμε τις λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής και συγκεκριμένα μέσα από σωματικά υγρά όπως το αίμα, το σπέρμα και τα κολπικά υγρά.

Τα νοσήματα αυτά μπορούν να μας τα μεταδώσουν και άτομα φαινομενικά υγιή, αγνοώντας ότι είναι φορείς.

Έχουμε όλοι την υποχρέωση της ατομικής φροντίδας και προστασίας και γι’αυτό το λόγο προτείνεται η εγρήγορση επίσκεψης στο γιατρό με την παραμικρή ενόχληση, η ατομική υγιεινή και η προστασία κατά τη σεξουαλική επαφή.

Ποια είναι τα κυριότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Κονδυλώματα πρωκτογεννητικής περιοχής

Πρόκειται για υπερπλασίες του δέρματος που προκαλούνται από τους ιούς HPV, πιο συχνά από τους HPV6 και HPV11. Για τη θεραπεία τους χρησιμοποιούνται κρέμες, τοπικά χημικά διαλύματα, κρυοπηξία, laser,ακόμη και χειρουργική αφαίρεση.

Χλαμύδια

Είναι μικροοργανισμοί που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή της πυέλου και να βλάψουν τη γονιμότητα εάν δε θεραπευτούν εγκαίρως. Συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή (εάν δε χρησιμοποιείται προφυλακτικό). Η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά.

Έρπητας

Οφείλεται σε ιό που δεν εγκαταλείπει ποτέ το σώμα μας. Μπορεί να παραμείνει ανενεργός, χωρίς συμπτώματα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να υποτροπιάζει όταν οι συνθήκες ευνοούν. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, ερυθρότητα ή/και φυσαλίδες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων που μπορεί να διαρκέσουν έως 2-3 εβδομάδες.

Τα αντιικά φάρμακα που κυκλοφορούν βελτιώνουν τα συμπτώματα και καταστέλλουν τον ιό.

Γονόρροια

Ονομάζεται και βλενόρροια και οφείλεται στο γονόκοκκο. Τα πιθανά συμπτώματα είναι μη φυσιολογικές εκκρίσεις από τον κόλπο ή το πέος. Ωστόσο, μπορεί να μην υπάρχουν και καθόλου συμπτώματα. Αν δε θεραπευτεί μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στην πύελο ή και στείρωση. Θεραπεύεται με αντιβιοτικά.

Ψείρες του εφήβαιου

Πρόκειται για μικρά ακάρεα που προκαλούν κυρίως κνησμό, στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Προτείνονται κυρίως τοπικές θεραπείες.

Σύφιλη, HIV και ηπατίτιδες

Πρόκειται για σοβαρά νοσήματα. Εάν δε θεραπευτούν , οι επιπλοκές για τη ζωή του ασθενούς είναι πολύ σοβαρές.