Τα μαλλιά μας και η σημασία της υγείας τους

Τα μαλλιά μας και η σημασία της υγείας τους

Τα μαλλιά διαχρονικά είχαν μεγάλη σημασία για την εμφάνιση μας και σίγουρα αποτελούν κομμάτι έκφρασης και ατομικότητας των ανθρώπων. Η υγιής και πλούσια όψη τους ήταν πάντα συνδεδεμένη με την εικόνα υγείας, ομορφιάς και προσωπικής έκφρασης. Γνωρίζουμε πως η τριχόπτωση και η λέπτυνση των τριχών οφείλεται στο 90% των ανδρών στην ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία και στις γυναίκες στο 70%. Υπάρχουν όμως και άλλες
πολλές αιτίες που δεν πρέπει να μας ξεφύγουν. Η διάγνωση για αλωπεκία βασίζεται στην κλινική εξέταση και σε δύο διαγνωστικές μεθόδους, την τριχοσκόπηση και το τριχοριζόγραμμα, οι οποίες επιτρέπουν στο δερματολόγο να εκτιμήσει τον αριθμό, την πυκνότητα και την ποιότητα των τριχοθυλακίων.

Εάν βρεθούν παθολογικά αίτια και ορμονικές διαταραχές, θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν πρώτα ώστε να είναι αποτελεσματικές τυχόν άλλες συμπληρωματικές θεραπείες, ενώ σημαντικό είναι να έχουμε επίσης ένα υγιές δέρμα στο τριχωτό χωρίς φλεγμονή, ερύθημα, έντονα λέπια και λιπαρότητα. Οι θεραπείες εξαρτώνται από την βαρύτητα της νόσου που έχει πολλά στάδια και στηρίζεται στην τοπικά αγωγή καθώς και την αγωγή από το στόμα. Είναι σημαντικό πως τα τελευταία έτη έχουμε νέα δεδομένα και φάρμακα για την αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας και των άλλων νοσημάτων του τριχωτού με πολύ σημαντικά αποτελέσματα.