Αλωπεκία
Δοκιμάστε τη μεσοθεραπεία έγκαιρα και συνδυαστικά με τις τοπικές αγωγές. Μην διστάσετε για τη μεταμόσχευση από εξειδικευμένο δερματολόγο όταν κρίνεται απαραίτητο.
Τα τελευταία χρόνια η μεταμόσχευση τριχών αποτελεί μία από τις πιο ανεπτυγμένες υπηρεσίες στον τομέα ιατρικής – αισθητικής.
Στο τριχωτό της κεφαλής υπάρχουν περίπου 100.000 με 150.000 τρίχες σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ενώ καθημερινά πέφτουν 80-100 τρίχες. Τα μαλλιά αποτελούν σημαντικό μέρος της εμφάνισής μας και επηρεάζουν πολλές φορές τη ψυχολογία μας.
Ο κύκλος ζωής των τριχών χαρακτηρίζεται από εναλλαγή περιόδων ηρεμίας με περιόδους δραστηριότητας και παραγωγής τριχών. Περίπου το 80% - 85% των μαλλιών μας βρίσκεται στο «αναγενές στάδιο» ή «στάδιο ανάπτυξης», που διαρκεί από 2 έως 6 χρόνια.
Το 2% - 3% των τριχών βρίσκεται στο καταγενές στάδιο ή μεταβατικό στάδιο (πριν πέσουν οι τρίχες) διάρκειας 2 εβδομάδων, ενώ το 10% - 15% των μαλλιών μας βρίσκεται στο τελογενές στάδιο ή φάση ανάπαυσης λίγο πριν από την πτώση, διάρκειας περίπου 3 μηνών.
Η διάγνωση για Αλωπεκία βασίζεται σε δύο διαγνωστικές μεθόδους, την τριχοσκόπηση και το τριχοριζόγραμμα, οι οποίες επιτρέπουν στο δερματολόγο να εκτιμήσει τον αριθμό, την πυκνότητα και την ποιότητα των τριχοθυλακίων.
Ο δερματολόγος ίσως επίσης εφαρμόσει και pull test για να αξιολογήσει τον αριθμό των τριχών που χάνονται και ίσως και εξετάσεις αίματος για να ελέγξει διατροφικούς και ορμονικούς παράγοντες.
Εάν βρεθούν ιατρικά αίτια και ορμονικές διαταραχές, θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν πρώτα ώστε να είναι αποτελεσματικές τυχόν άλλες συμπληρωματικές θεραπείες.
Σωστή διάγνωση = διαχείριση των αιτιών και αποφυγή μη απαραίτητων θεραπειών
Ανάλογα με τη διάγνωση, η θεραπεία μπορεί να είναι και μη παρεμβατική και να περιλαμβάνει τοπική φαρμακευτική αγωγή. H μη παρεμβατική αγωγή βασίζεται πολλές φορές στην Μινοξιδίλη. Διάφορες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα της Μινοξιδίλης, η οποία βελτιώνεται με έκδοχα που κάνουν τη χρήση της πιο ευχάριστη και αποδεκτή. ‘Ετσι πχ χρησιμοποιούνται σκευάσματα που δεν ‘λαδώνουν’ τα μαλλιά.
Παράλληλα μπορεί να συστηθεί και συμπληρωματική θεραπεία που να ενισχύει το αποτέλεσμα της αγωγής με μεσοθεραπεία του τριχωτού της κεφαλής και την αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP.
Στην περίπτωση αυτή με μια πολύ μικρή βελόνα εγχύουμε στο τριχωτό ουσίες που περιέχουν συστατικά που αυξάνουν την μικροκυκλοφορία και ενισχύουν τα τριχοθυλάκια με βιταμίνες ενώ παράλληλα ενισχύουμε τη διαδικασία αιμάτωσης της περιοχής.
Η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP χρησιμοποιεί το πλάσμα του αίματός σας ως μέσο για την ενίσχυση του τριχωτού της κεφαλής σας με λήψη μικρής ποσότητας αίματος , φυγοκέντρηση του αίματος και διαχωρισμό των αιμοπεταλίων.
Στο ιατρείο έχουμε εφαρμόσει μεσοθεραπείες σε πολλές περιπτώσεις αλωπεκιών με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το αποτέλεσμα είναι ορατό από την πρώτη κιόλας συνεδρία ενώ κατά μέσο όρο απαιτούνται 3-5 συνεδρίες .
Κάποιοι ασθενείς, όμως, βελτιώνονται μόνο με μεταμόσχευση τριχών από την υγιή στην πάσχουσα περιοχή, σύνηθες στην ανδρογενετική αλωπεκία.
Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι μία κατάσταση που οδηγεί σε μόνιμη απώλεια τριχών (αλωπεκία) και σχετίζεται με το γενετικό υπόβαθρο.
Μπορεί να αφορά άνδρες και γυναίκες αλλά εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες.
Η ανδρογενετική αλωπεκία στους άνδρες.
Η ανδρογενετική αλωπεκία στους άνδρες είναι μία γενετική νόσος και θεωρείται ότι η προδιάθεση να εμφανιστεί είναι κληρονομική. Εμφανίζεται στη δεκαετία των 20 ή των πρώιμων 30 με βαθμιαία απώλεια τριχών που ξεκινά από την πρόσθια γραμμή του μετώπου και τους κροτάφους (δύναται να συνοδεύεται από αραίωση στο κέντρο του τριχωτού). Στην πλήρη εξέλιξή της, αφορά όλο το κεφάλι εκτός της πίσω μεριάς της κεφαλής (ινιακή περιοχή) και χαμηλά πλάγια στους κροτάφους (στις περισσότερες των περιπτώσεων).
Εξωγενείς περιβαλλοντικοί παράγοντες ίσως επιβαρύνουν την κλινική εικόνα σε ένα άτομο με προδιάθεση. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το έντονο στρες, οι διατροφικές ελλείψεις, κάποια φάρμακα και παθήσεις του δέρματος του τριχωτού της κεφαλής.
Σημαντική είναι και εδώ η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας για να καταφέρει ο άνδρας να διατηρήσει τα μαλλιά του και να αναστείλει τη μόνιμη απώλεια τους που μετά βελτιώνεται μόνο επεμβατικά, δηλαδή με μεταμόσχευση.
Η ανδρογενετική αλωπεκία στις γυναίκες.
Παρότι η ανδρογενετική αλωπεκία διαγιγνώσκεται περισσότερο στους άντρες, πρόκειται για μία κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει και τις γυναίκες, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση.
Το μοτίβο της αραίωσης στις γυναίκες είναι διαφορετικό και εμφανίζεται με μία συνολική αραίωση των μαλλιών και λέπτυνση της τρίχας στην κορυφή του κεφαλιού συχνά με το μοτίβο ‘χριστουγεννιάτικου δένδρου’.
Η αλωπεκία ανδρογενετικού τύπου στις γυναίκες έχει συσχετιστεί κυρίως με τις ορμονικές διαταραχές, με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και με διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
Και σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντική η έγκαιρη έναρξη της αγωγής, για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα που δίνει αυτοπεποίθηση και ικανοποίηση στην γυναίκα.