Kνίδωση και Aγγειίτιδα
Υπάρχουν οξεία δερματολογικά εξανθήματα που απαιτούν άμεση θεραπεία είτε για να μην μεταπέσουν σε χρόνια φάση είτε για να μην δημιουργηθούν άσχημες επιπλοκές.
Δύο τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία οι πάσχοντες πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα, είναι η κνίδωση και η αγγειίτιδα.
Η κνίδωση ή κοινώς αλλεργία στο δέρμα, εμφανίζεται με διάσπαρτες κοκκινίλες σε σώμα και πρόσωπο με κνησμό. Το εξάνθημα παραμένει για κάποιες ώρες, ‘σβήνει’ και επανέρχεται και αυτό το χαρακτηριστικό είναι που δημιουργεί την πεποίθηση στους πάσχοντες ότι μπορεί να είναι κάτι το περαστικό (που δεν χρειάζεται επίσκεψη στο γιατρό και φαρμακευτική αγωγή).
Από την επιστημονική μας εμπειρία και έρευνα, εξαιρετικά σπάνια η κνίδωση θα εξασθενήσει από μόνη της. Αρκετές φορές δε, η επανεμφάνισή της σε ‘αραιά΄διαστήματα (6 εβδομάδες) λόγω απουσίας φαρμακευτικής αγωγής, μάλλον θα οδηγήσει σε μία χρόνια φάση.
Η κνίδωση μπορεί να οφείλεται σε φυσικά αίτια όπως: ψύχος, υψηλές θερμοκρασίες, έκθεση στον ήλιο, ψυχολογική πίεση (στρες) ή έντονη σωματική άσκηση. Συχνά, οι κνιδώσεις είναι παρενέργειες φαρμάκων ή λοιμώξεων.
Πολλοί πάσχοντες πριν επισκεφτούν το δερματολόγο καταφεύγουν σε δίαιτες και ‘ήπιες’ αγωγές που συστήνουν φίλοι και γνωστοί με το ίδιο ‘φαινομενικά’ πρόβλημα.
Προσοχή! Η ένδειξη μίας παθολογίας δεν ταυτοποιεί και το αίτιο.
Είναι σημαντικό να καθοριστεί η κύρια αιτία της κνίδωσης με ενδελεχή εργαστηριακό έλεγχο ώστε να σχεδιαστεί η σωστή θεραπεία που μπορεί να περιλαμβάνει – σε προχωρημένα στάδια κνίδωσης – εκτός από φαρμακευτική αγωγή από το στόμα και φαρμακευτική αγωγή σε ενέσιμη μορφή.
Μία άλλη μορφή δερματολογικών εξανθημάτων που φαίνεται να αντιμετωπίζεται όχι με τη δέουσα σημασία από τους πάσχοντες, είναι οι φλεγμονές των αγγείων που ονομάζονται αγγειίτιδες.
Οι αγγειίτιδες εμφανίζονται με ποικιλία εξανθημάτων και αιφνίδια με συχνότερο αίτιο τα φάρμακα και τις λοιμώξεις.
Πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα καθώς – σε προχωρημένο στάδιο – δύναται να επηρεάσουν τα νεφρά (αφορά στα παιδιά) και τους πνεύμονες (αφορά στους ενήλικες).