Ονυχομυκητίαση

Μην την αφήσετε να εξαπλωθεί.
Ονυχομυκητίαση - Δρ. Μασούρη Σοφία

Η ονυχομυκητίαση, είναι μια συχνή μόλυνση των νυχιών που οφείλεται σε δερματόφυτα και πιο σπάνια σε candida. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η ηλικία, η υγρασία και ο ιδρώτας στα πόδια που κάνουν πιο εύκολη την ανάπτυξη την μικροοργανισμών.

Από ονυχομυκητίαση μπορεί να προσβληθούν όμως και όσοι/όσες πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, για αυτό το λόγο είναι σημαντική η έγκαιρη και σωστή διάγνωση και θεραπεία. 

Μην την καλύπτετε με κλειστά παπούτσια και χρώμα

Οι περισσότεροι ασθενείς πιστεύουν ότι μία ονυχομηκητίαση μπορεί να περάσει και από μόνη της ειδικά χρησιμοποιώντας φάρμακα και συνταγές που διαφημίζονται. 

Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι από τη στιγμή εγκατάστασης του δερματόφυτου (ή του candida) στο νύχι, είναι πιθανό να προσβάλλει περισσότερα από ένα νύχια, ενώ η θεραπεία εξαρτάται από το είδος του μύκητα. 

Τι να προσέχετε

Συνήθως ύποπτο στοιχείο αποτελεί η εμφάνιση μίας λευκής ή κίτρινης κηλίδας κάτω από την άκρη του νυχιού. Καθώς η μόλυνση εξαπλώνεται, μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό, πάχυνση και αποκόλληση του προσβεβλημένου νυχιού.

Σε περιπτώσεις που δεν θεραπευτεί, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και φλεγμονή του περιβάλλοντος δέρματος (ονομάζεται περιονυχία), προκαλώντας  έντονο πόνο και δυσφορία αλλά και να δημιουργήσει τη βάση για την εισροή άλλων μυκήτων και μικροβίων. 

Η απομάκρυνση του μύκητα είναι μια πολύχρονη διαδικασία που θέλει την συνεχή φροντίδα του ασθενούς. Συνήθως η θεραπεία διαρκεί  4-6 μήνες και χρειάζεται στενή παρακολούθηση για την αποφυγή επαναμόλυνσης.

Η κλινική εξέταση στο ιατρείο είναι αρκετή όσον αφορά στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών αλλά σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, η καλλιέργεια του νυχιού για την ταυτοποίηση του μύκητα είναι απαραίτητη για να διασφαλίσουμε μία εξατομικευμένη αγωγή (φαρμακευτικά σκευάσματα και συχνότητα αγωγής) καθώς δεν αντιδρούν όλα τα είδη μυκήτων με τον ίδιο τρόπο στα φάρμακα ενώ για κάποια άλλα είναι απαραίτητη μία πιο μακρόχρονη αγωγή. 
Στο ιατρείο γίνεται η κλινική διάγνωση και όπου κρίνεται απαραίτητο λαμβάνεται τμήμα του προσβεβλημένου νυχιού για καλλιέργεια σε συνεργασία με εξειδικευμένο μικροβιολόγο.

Πολλοί πάσχοντες καταλήγουν σε πιο βαριές μορφές ονυχομυκητίασης ακολουθώντας αναποτελεσματικές αγωγές (μη αποτελεσματικές μακροπρόθεσμα) χωρίς την καλλιέργεια του νυχιού και την εξατομίκευση της θεραπευτικής αγωγής. 

Οι κατάλληλες συμβουλές περιποίησης και καθαριότητας των ονύχων που δίνουμε στον ασθενή και η εξατομικευμένη θεραπεία που βασίζεται στις εξετάσεις διασφαλίζουν την ασφάλεια και την επιτυχία της θεραπείας.