Έλεγχος Σπίλων

ΌΧΙ στον πανικό, ΝΑΙ στη σωστή παρακολούθηση.
Έλεγχος Σπίλων - Δρ. Μασούρη Σοφία

Κλείστε έναν έλεγχο σπίλων πριν τη μακροχρόνια έκθεσή σας στον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η έκθεση στο φως του ήλιου έχει ευεργετικές ιδιότητες αλλά όπως τα πάντα στη ζωή, χρειάζεται μέτρο. 

Τα τελευταία δέκα χρόνια, τα άρθρα και οι δράσεις για τον καρκίνο του δέρματος έχουν υπερπλασιαστεί κάτι που έχει συνδράμει στη πιο σωστή διαχείριση της έκθεσής μας στον ήλιο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες (και όταν κάνουμε σκι στα χιόνια). 

Οι περισσότεροι σπίλοι (κοινώς ελιές) στο σώμα μας εμφανίζονται μέχρι τη 2η και 3η δεκαετία της ζωής μας οπότε η τυχόν μεταγενέστερη εμφάνιση σπίλων θα πρέπει να μας προβληματίσει όσον αφορά στον κίνδυνο μελανώματος. 

Οι κοινοί σπίλοι ελέγχονται για το σχήμα τους, το χρώμα τους, τα όρια τους και το ρυθμό με τον οποίο μεγαλώνουν. Ο έλεγχος αυτός σκοπεύει στη διαφοροδιάγνωση των σπίλων και διεξάγεται μέσω μίας προσεκτικής κλινικής εξέτασης σε συνδυασμό με δερματοσκόπηση.

Η δερματοσκόπηση είναι μια ειδική κλινική μέθοδος στην οποία χρησιμοποιούμε δερματοσκόπιο, δηλαδή ειδικό φακό υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας που μας επιτρέπει να βλέπουμε “μέσα” στην ελιά το χρώμα, το δίκτυο και τη μορφή της και να εξάγουμε συμπεράσματα για το αν πρέπει ένας σπίλος να αφαιρεθεί χειρουργικά ή όχι. 

Πότε συστήνεται χαρτογράφηση 

Η εξέταση αυτή στοχεύει στην ανίχνευση της εξελικτικής εμφάνισης ενός άτυπου σπίλου σε βάθος χρόνου. 

Η χαρτογράφηση σπίλων συστήνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για να προχωρήσουμε σε χαρτογράφηση θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια όπως ο μεγάλος αριθμός σπίλων, οι άτυποι σπίλοι, η αλλαγή σε ένα σπίλο και το οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.