Εγκυμοσύνη και Δέρμα

Περισσότερη φροντίδα στο δέρμα κατά την περίοδο αλλαγών.
Holistic Skin Care Center | Ιατρός Μασούρη Σοφία - Εγκυμοσύνη και Δέρμα

Στην περίοδο της εγκυμοσύνης, το γυναικείο σώμα υφίσταται πολλές αλλαγές και το δέρμα χρειάζεται περισσότερη φροντίδα. 

Το πιο συχνό δερματικό νόσημα της εγκυμοσύνης είναι η εμφάνιση του μελάσματος (πανάδων), η λεγόμενη μάσκα της εγκύου. Το πρόβλημα αυτό είναι μόνο αισθητικό αλλά επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία της εγκύου διότι είναι έντονο. Οι ‘πανάδες΄ οφείλονται στην αύξηση των οιστρογόνων. Οι θεραπείες που υπάρχουν μπορούν να τις μειώσουν αισθητά αλλά συνιστώνται αυστηρά μετά τη γέννα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η χρήση αντιηλιακού και ενυδατικών ουσιών με συνέπεια, βοηθούν ώστε το δέρμα να διατηρήσει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του.

Το δεύτερο σε συχνότητα δερματικό νόσημα της εγκυμοσύνης είναι οι ραβδώσεις (κοινώς ραγάδες) που προκαλούνται από την αύξηση του βάρους κατά την εγκυμοσύνη που δρα ως εκλυτικός παράγοντας ρήξης των κολλαγόνων ινών. Μπορεί να εμφανιστούν στην περιοχή της κοιλιάς, στο στήθος, στους γλουτούς και την γεννητική χώρα.

Οι ραγάδες πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και όσο είναι κόκκινες μετά τη γέννα. 

Ανάλογα με την προδιάθεση του οργανισμού  δύνανται να εμφανιστούν θηλώματα, σμηγματορροικές υπερκερατώσεις, ενώ η μη προσεκτική  δίαιτα της εγκυμονούσας, προκαλεί την επιδείνωση της κυτταρίτιδας και την εμφάνιση τοπικού πάχους. 

Υπάρχουν επίσης κάποια νοσήματα που εκδηλώνονται σπανιότερα την περίοδο αυτή όπως είναι η κνύζα και τα πομφολυγώδη νοσήματα της εγκυμοσύνης, τα οποία απαιτούν αγωγή με φάρμακα και στενή παρακολούθηση.