Παιδοδερματολογία

Προσέξτε το δέρμα των παιδιών.
Holistic Skin Care Center | Ιατρός Μασούρη Σοφία - Παιδοδερματολογία

Οι περισσότερες οικογένειες αντιμετωπίζουν κυρίως τέσσερις περιπτώσεις:

  • τη νεογνική ακμή
  • τις σκούρες κηλίδες στο σώμα του μωρού και αργότερα
  • την ατοπική δερματίτιδα και
  • τις φθειριάσεις 

Η νεογνική ακμή και οι σκούρες κηλίδες στο σώμα μπορούν να εμφανιστούν από τις πρώτες μέρες της ζωής του μωρού μας και αποτελούν απλές περιπτώσεις που ο δερματολόγος μπορεί να δώσει πολύ χρήσιμες συμβουλές για την περιποίηση του ευαίσθητου δέρματος του μωρού. 

Ατοπική Δερματίτιδα 

Η ατοπική δερματίτιδα, γνωστή και ως ατοπικό έκζεμα αποτελεί ένα πολύ συχνό δερματολογικό νόσημα. Επιστημονικές έρευνες διεξάγονται ακόμα αλλά φαίνεται να προκύπτει από ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Αν και μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε ηλικία, στο 60% των περιπτώσεων εμφανίζεται στο πρώτο έτος, με ερύθημα και απολέπιση στα μάγουλα. Πολλές φορές υποχωρεί σε λίγα χρόνια αλλά κάποιες  φορές, συνοδεύει τον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή. 

Η ατοπική δερματίτιδα σχετίζεται με άλλες μορφές αλλεργίας όπως η τροφική αλλεργία, το άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα. 

Το δέρμα γίνεται ξηρό, ίσως ροζ ή κόκκινο σε κάποια σημεία και υπάρχει έντονος κνησμός που επηρεάζει την καθημερινότητα και τον ύπνο του παιδιού. Οι πτυχές των χεριών, η οπίσθια επιφάνεια από τα γόνατα και τους καρπούς, το πρόσωπο, ο λαιμός ή και συνολικά το δέρμα του σώματος μπορεί να εμφανίσει τα παραπάνω συμπτώματα. 

Όταν δε, η θεραπεία δεν είναι έγκαιρη ή η ενδεδειγμένη, δύναται να επιπλακεί με σταφυλόκοκκο (λόγω του ξυσίματος και του ελαττωματικού δερματικού φραγμού) ακόμα και με ερπητική λοίμωξη. 

Σκοπός της θεραπείας μας είναι η νόσος να παραμείνει σε μακρόχρονη ύφεση και να προληφθούν οι εξάρσεις και οι δυσάρεστες επιπλοκές της. 

Ανάλογα με τη βαρύτητα της δερματίτιδας, θα χορηγήσουμε την κατάλληλη θεραπεία συζητώντας με τους γονείς για το πώς θα επιτευχθεί η ενυδάτωση του δέρματος σε καθημερινή βάση, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο δερμοκαλλυντικό ή και  φαρμακευτική αγωγή όπου αυτή απαιτείται. 

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς ότι τα φάρμακα για την ατοπική δερματίτιδα (σε μορφή τοπικών σκευασμάτων, χαπιών και πολύ πρόσφατα και σε ενέσιμη μορφή), χορηγούνται μόνο από το δερματολόγο.

Φθειριάσεις

Συχνό φαινόμενο στην παιδική ηλικία είναι και οι φθειριάσεις. Με έντονο κνησμό που μπορεί να καταλήξει και σε διάβρωση του δέρματος, οφείλονται σε παράσιτα και διακρίνονται σε τρία είδη: κεφαλής, σώματος και εφηβαίου. 

Τα  αυγά του παράσιτου χρειάζονται 8-10 ημέρες για να εκκολαφθούν. 
Οι φθειριάσεις μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο και επειδή το παράσιτο αυτό δεν έχει φτερά (δεν πετάει), κολλάει με την επαφή των τριχών, από χτένες, καπέλα, μαξιλάρια, κ.τ.λ. 

Συχνότερα προσβάλλονται  τα κορίτσια. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να μολυνθούν και οι βλεφαρίδες και ιδιαίτερα στα βρέφη.

Η πρόγνωση συνιστάται ιδιαίτερα και όσον αφορά στη θεραπεία, συνήθως χρησιμοποιούνται σκευάσματα ειδικών λοσιών και σαμπουάν με περμεθρίνη. 
Πάντα όμως θα πρέπει να γίνεται πολύ σχολαστικά, η πλήρης αφαίρεση των αυγών.