Τι είναι η Βουτουλινική Τοξίνη; BOTOX-DYSPORT

Holistic Skin Care Center | Doctor Masouri - Botox / Dysport therapy

Η βοτουλινική τοξίνη Α, είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum και χρησιμοποιείται από το 1970 στην ιατρική. Το 1992 πήρε έγκριση από το FDA για αισθητικές εφαρμογές στη Δερματολογία και την Πλαστική Χειρουργική και θεωρείται σήμερα παγκοσμίως, πως είναι η δημοφιλέστερη αισθητική πράξη. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο τύποι με τις εμπορικές ονομασίες Botox ή Vistabel και Dysport ή Dysline.

Στην Αισθητική Δερματολογία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των δυναμικών ρυτίδων, δηλαδή των ρυτίδων που σχηματίζονται από την σύσπαση των μιμικών μυών του προσώπου, όπως αυτές του μετώπου, ανάμεσα στα φρύδια (μεσόφρυο), γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας), στις ρυτίδες της μύτης (bunny lines) και στις ρυτίδες του στόματος (ρυτίδες καπνιστού).

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι μόνοι γιατροί που νομιμοποιούνται να εφαρμόζουν την μέθοδο είναι οι Δερματολόγοι και οι Πλαστικοί Χειρουργοί. Η αντιγήρανση αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της ειδικότητας τους, η εφαρμογή της μεθόδου είναι αποκλειστικό τους γνωστικό αντικείμενο, η δε εξέλιξή της αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο σε όλα τα ελληνικά και διεθνή συνέδρια τους.

Πολύ μικρές ποσότητες φαρμάκου εγχέονται με ειδική τεχνική και με ακρίβεια στους μύες-στόχους, από τους προαναφερόμενους εξειδικευμένους γιατρούς. Ο σκοπός της θεραπείας είναι να προκληθεί μια προσωρινή διακοπή της υπερδραστηριότητας των μυών του προσώπου, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την σημαντική άμβλυνση των ρυτίδων και την εντυπωσιακή  βελτίωση της εικόνας του.

Πολύ μεγάλη σημασία για το τελικό αποτέλεσμα έχει η ακριβής θέση τοποθέτησης του φαρμάκου, η ακριβής δόση έγχυσης ανάλογα πάντα με την κινητικότητα του μυός και το συνολικό σχέδιο εφαρμογής, που ορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε προσώπου και που σε κάθε περίπτωση το σχέδιο αυτό εξατομικεύεται. Είναι δεδομένο ότι όπως όλα τα πρόσωπα δεν είναι ίδια έτσι και ο βαθμός γήρανσης του κάθε προσώπου είναι διαφορετικός. Άρα λοιπόν η συνολική δόση του φαρμάκου διαφέρει από πρόσωπο σε πρόσωπο και κατ’ επέκταση διαφέρει και η τιμή της κάθε θεραπείας. 

Το αποτέλεσμα έρχεται γρήγορα, σε 7-10 μέρες και διαρκεί αρκετές εβδομάδες ανάλογα με την θέση εφαρμογής και την ένταση των ρυτίδων. Οι παρενέργειες είναι ελάχιστες και σε κάθε περίπτωση είναι πλήρως αναστρέψιμες, όταν ο γιατρός γνωρίζει πολύ καλά την εφαρμογή της μεθόδου.

Έχει τεκμηριωθεί απόλυτα, ότι η πρώιμη και τακτική εφαρμογή της τοξίνης, όχι μόνο βελτιώνει την εικόνα του προσώπου, αλλά προλαμβάνει τον σχηματισμό πολλών μόνιμων στατικών ρυτίδων σε σημείο που σήμερα η εφαρμογή της αποτελεί τον βασικό κορμό όλων των θεραπειών αντιγήρανσης στο πρόσωπο.

Έτσι λοιπόν όταν θέλετε να φαίνεστε ξεκούραστοι και ανανεωμένοι και όταν θέλετε να ξαναβρείτε μια νεότερη και πιο φρέσκια εκδοχή της εικόνας σας, επισκεφτείτε τον Δερματολόγο σας και συμβουλευτείτε τον για όλα τα δεδομένα και τις λεπτομέρειες της θεραπείας με βοτουλινική τοξίνη Α.

Πρέπει πάντα να θυμάστε ότι ο μόνος γιατρός που έχει Λόγο στο Δέρμα είναι ο Δερματολόγος σας.

Εκ Μέρους της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας. www.edae.gr