Το μέλλον της Ψωρίασης

Δρ. Μασούρη, η ειδικός σε θέματα Ψωρίασης δέρματος

Γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά πως η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο νόσημα με κληρονομική αιτία και με χιλιάδες ασθενείς ανά τον κόσμο που υποφέρουν σωματικά και ψυχολογικά. 

Ευτυχώς, η κοινωνία μας σήμερα – και με τη βοήθεια της ιατρικής επιστήμης και της ενημέρωσης – αντιμετωπίζει πιο θετικά τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από ψωρίαση. Μοντέλα με ψωρίαση κοσμούν πλέον περιοδικά μόδας και λαμβάνουν μέρος σε παραστάσεις μόδας με διεθνή εμβέλεια. 

Σίγουρα η ιατρική κοινότητα σε ερευνητικό και κλινικό επίπεδο έχει κάνει άλματα και έχει χαρίσει στους περισσότερους ασθενείς μια ζωή χωρίς ψωρίαση με φάρμακα που έχουν ελεγχθεί με τα πιο αυστηρά κριτήρια και έτσι δεν επηρεάζουν ζωτικά όργανα όπως το ήπαρ και τα νεφρά. 

Η πρόκληση παραμένει για τους ασθενείς με κάποιο άλλο σοβαρό νόσημα που δεν επιτρέπει τη χορήγηση των υφιστάμενων θεραπευτικών πρωτοκόλλων αλλά και για όσους δεν έχουν ανταποκριθεί θετικά για λόγους που ερευνώνται ακόμα. 

Αυτό όμως που βιώνουμε ως θεράποντες ιατροί σήμερα είναι το γεγονός ότι χάρη στα σύγχρονα φάρμακα οι ασθενείς απολαμβάνουν μια ‘κανονική ‘ ζωή χωρίς σημάδια ή πόνους στις αρθρώσεις τους για όσο διάστημα βέβαια λαμβάνουν την αγωγή τους.

Κοιτώντας προς το μέλλον, οι προτάσεις για έρευνα αυξάνονται και όλοι εμείς οι ιατροί που ασχολούμαστε σήμερα με το χρόνιο αυτό νόσημα, δεν θα σταματήσουμε τις έρευνές μας,  μέχρι κάθε ασθενής που πάσχει από ψωρίαση να έχει 100% καθαρό δέρμα. 

Η υφιστάμενη θεραπεία περιλαμβάνει ενέσιμο φάρμακο κάθε μήνα ή κάθε 2 με 3 μήνες. Αυτό είναι αναμφισβήτητα ανεκτίμητο καθώς τώρα μπορούν να ‘ξεχάσουν’ το νόσημα τους ή καλύτερα να μάθουν να ζουν με αυτό, έχοντας μια πλούσια κοινωνική ζωή και χωρίς το άγχος για καθαρό δέρμα. 
Η ψωρίαση πάντα βρίσκει τον τρόπο να εκδηλωθεί ειδικά όταν δεν ακολουθούμε έναν ψυχικά ή σωματικά υγιεινό τρόπο ζωής. 

Φροντίστε τη σωματική και ψυχική σας Υγεία!