Καρκίνος του Δέρματος

H έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.
Καρκίνος του δέρματος - Δρ. Μασούρη

Επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση του καρκίνου του δέρματος είναι η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο, το οικογενειακό ιστορικό και τα εγκαύματα από τον ήλιο στην παιδική ηλικία.

Ο καρκίνος το δέρματος ξεκινά όταν τα κύτταρα του δέρματος υπόκεινται σε μεταλλάξεις και πολλαπλασιάζονται ταχέως, και είναι πολύ σημαντικό να διαγνωσθεί γρήγορα. 

Ο πιο επιθετικός καρκίνος του δέρματος είναι το μελάνωμα το οποίο μπορεί να εμφανιστεί και σε προϋπάρχον σπίλο (ελιά). 

Το μελάνωμα εξελίσσεται γρήγορα και τις περισσότερες φορές είναι θανατηφόρο. Είναι σημαντικό λοιπόν να παρατηρούμε και να εξετάζουμε άμεσα στο ιατρείο, αλλαγές χρώματος (πχ από γκρι σε γκρι σκούρο και μαύρο), αλλαγές στο μέγεθος (απότομη αύξηση μεγέθους), πυορροούσες  ή κνησμώδεις βλάβες.

Ένα άλλο είδος καρκίνου είναι ο ονομαζόμενος ακανθοκυτταρικός καρκίνος που εμφανίζεται σαν ένα έκζεμα που επιμένει και γίνεται πληγή που αιμορραγεί. 

Στο ιατρείο μπορεί να γίνει γρήγορα και αποτελεσματικά η διάγνωση μιας ύποπτης βλάβης με κλινική εξέταση και βιοψία (αν χρειάζεται). Η βιοψία είναι καθοριστική για το είδος του καρκίνου αλλά και για την επικινδυνότητα του. 

Όταν ο καρκίνος επιβεβαιωθεί τότε συστήνεται χειρουργική αφαίρεση ή κρυοθεραπεία ανάλογα με την περίπτωση.