Δέρμα και Διατροφή. Απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις

Διατροφή και δέρμα

Λαμβάνω τελευταία πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη σχέση ‘διατροφή και δέρμα’ και είναι και αλήθεια ότι υπάρχουν ιδιαίτερα πολλές αναφορές τελευταία όσον αφορά την ποιότητα των τροφών, τις διαιτολογικές μας συνήθειες και φυσικά την επίδραση της διατροφής στην υγεία του δέρματος.

Σε αυτό το άρθρο θα ήθελα να παρουσιάσω κάποιες συχνές ερωτήσεις, παροτρύνοντάς σας να διαβάζετε εξειδικευμένα άρθρα και βιβλία και να ρωτάτε φυσικά εξειδικευμένους ιατρούς. Στο ιατρείο μας, δίνουμε οδηγίες όσον αφορά σε κάποιες τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε ή να καταναλώνετε βάσει της παγκόσμιας βιβλιογραφίας και της σύγχρονης έρευνας ώστε να έχετε μία ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση όπως πχ στην περίπτωση της ακμής.

Γνωρίζουμε ήδη πως η έλλειψη βιταμινών όπως είναι η Α, η Β και η Ε οδηγεί σε πολλές δερματοπάθειες. Γνωρίζουμε επίσης ότι πολλές τροφές που καταναλώνουμε έχουν αντιοξειδωτική δράση (μπρόκολο, καρότα, κακάο, μέλι, βατόμουρα), μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου (φρούτα, σκόρδο, ψάρι, σόγια), βοηθούν την λειτουργία της καρδιάς (φρούτα, σκόρδο, βρώμη, κρεμμύδι, καρύδια),βοηθούν το ουροποιητικό (μούρα, μύρτιλο) ή ενισχύουν τα οστά (γαλακτοκομικά, σόγια).

Ερώτηση 1: Η ακμή οφείλεται στην κατανάλωση σοκολάτας;

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη συμβάλλει στην εμφάνιση της ακμής. Το ίδιο έχει διαπιστωθεί όσον αφορά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Ακολουθώντας τις οδηγίες διατροφής που σας παρέχουμε, μεγιστοποιείτε την επίδραση της φαρμακευτικής και ευρύτερης θεραπευτικής αγωγής που συνιστούμε, εξατομικευμένα για σας.

Ερώτηση 2: Βλάπτουν το δέρμα μας τα λιπαρά οξέα;

Ας ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν τα Ω-3 και τα Ω-6 λιπαρά οξέα. Τα πρώτα (Ω-3) είναι ευεργετικά για το δέρμα μας καθώς έχουν αντιφλεγμονώδη δράση ενώ τα δεύτερα (Ω-6) δύνανται να προκαλέσουν κάποιες φλεγμονώδεις καταστάσεις. Θα βρείτε τα Ω-3 σε ψάρι και σπόρους ενώ τα Ω-6 απαντώνται άφθονα στις επεξεργασμένες τροφές όπως η μαγιονέζα.

Ερώτηση 3: Η αποφυγή της γλουτένης κάνει καλό στην ψωρίαση;

Ξεκάθαρα όχι εκτός αν το άτομο πάσχει και από κοιλιοκάκη. Έχοντας μία ιδιαίτερη εξειδίκευση στη νόσο, η θεραπευτική αγωγή που συντάσσουμε μετά από μία λεπτομερή εξέταση και συζήτηση όσον αφορά τις καθημερινές και διατροφικές σας συνήθειες και προκλήσεις, σας προτείνουμε την ιδανική δίαιτα που θα ενδυναμώσει την ‘απελευθερωτική’ σας προσπάθεια!

Ερώτηση 4: Ποιος είναι ο θετικός ρόλος της δίαιτας Keto;

Κάθε δίαιτα έχει πλεονεκτήματα και κάποιες αρνητικές διαστάσεις ειδικά όταν ακολουθούνται για μεγάλα διαστήματα. Η δίαιτα Keto συνιστά μία δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες αλλά με αυξημένη την ποσότητα της πρωτεΐνης που λαμβάνεται και βάσει κάποιων πρώτων ερευνών, αυτός ο συνδυασμός, φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδη δράση σε κάποιες περιπτώσεις. Τα αποτελέσματα της δίαιτας Keto (όπως και άλλων) διερευνάται ακόμα.

Ερώτηση 5: Το παραπάνω βάρος επιβαρύνει τα δερματικά νοσήματα;

Το να έχουμε το βάρος που είναι ιδανικό για μας, μας ωφελεί πολλαπλώς. Είναι αλήθεια ότι το αυξημένο βάρος μπορεί να προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη και το μεταβολικό σύνδρομο. Η απώλεια βάρους, βελτιώνει νοσήματα όπως είναι π.χ. η ψωρίαση και η ιδρωταδενίτιδα, αλλά και βελτιώνει την εμφάνιση των δυσχρωμιών του δέρματος, ιδιαίτερα σε περιοχές με πτυχώσεις.

Ερώτηση 6: Αν πάρω βιταμίνη D από το στόμα θα βελτιωθούν τα σημάδια από την ψωρίαση που
έχω;

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι λαμβάνοντας ποσότητες βιταμίνης D από το στόμα θα βελτιώσουμε τα σημάδια. Οι επιστημονικές έρευνες έχουν ήδη διαπιστώσει με ακρίβεια ότι ΜΟΝΟ η τοπική εφαρμογή της βιταμίνης αυτής, έχει θετική επίδραση στα σημάδια της ψωρίασης. Η υπερβολική λήψη βιταμίνης D από το στόμα, μπορεί να έχει και αρνητικές επιπτώσεις στην Υγεία σας.

Ερώτηση 7: Είναι η μεσογειακή διατροφή, η πιο ισορροπημένη άρα και η πιο σωστή για το δέρμα μας;

Λοιπόν, η Μεσογειακή Διατροφή, στηρίζεται στη σωστή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ψαριού και έχει μία ιδιαίτερη ευεργετική επίδραση και στο δέρμα μας, μετριάζοντας τη βαρύτητα νοσημάτων όπως είναι π.χ. η ψωρίαση.

Για ένα υγιές και όμορφο δέρμα, φροντίστε να ακολουθείτε διαιτολογικά ωφέλιμες συνήθειες και να μεριμνάτε όχι μόνο για την ποσότητα των τροφών που αγοράζετε και τρώτε, αλλά και για την ποιότητά τους.